CategoriesFoodies

Zo bewaar jij je verse kruiden het best

Je hebt net de lekkerste guacamole ooit gemaakt en wil die afwerken met wat verse kruiden. Je graait even in de groentebak van de koelkast maar het enige wat je tegenkomt is een bosje verlepte koriander. De horror! Wij geven je enkele praktische tips mee zodat jouw kruiden vanaf nu altijd kraakvers blijven!

Drogen

Drogen is, samen met invriezen de beste manier om je kruiden zo lang mogelijk te bewaren. Leg je kruiden op een ovenrek bekleed met bakpapier en laat ze 1 à 2 uur drogen in een oven op 50 °C. Tijm, laurier, rozemarijn, oregano en basilicum zijn hier bijvoorbeeld perfect voor.

Geen zin om de oven te gebruiken? Dan kan je je kruiden ook perfect luchtdrogen. Maak een kruidentuiltje door bijvoorbeeld tijm en laurier vast te binden en op te hangen in je keuken. Je kan je kruiden na het drogen best in een afgesloten potje of droog doekje bewaren zo blijven de aroma’s het best behouden.

Invriezen

Je kan kruiden invriezen op twee manieren. Je spoelt ze en depte ze daarna droog om vervolgens in aparte porties, in zakjes in de diepvries te stoppen. Of je maakt er ijsblokjes van op basis van olijfolie. Daarvoor kan je de kruiden best fijn hakken. Losse kruiden kan je tot een jaar bewaren, de ijsblokjes zes maanden.

In een vochtige theedoek

Kruiden die eerder hard zijn kan je best in een vochtige doekje bewaren. Denk aan: peterselie, rozemarijn, oregano, salie enz.

Neem enkele vellen keukenpapier en maak die vochtig, maar niet te nat anders zou het wel eens een vochtige boel kunnen worden. wikkel daarin je kruiden en leg ze in de groente lade in de koelkast. Je kruiden zijn nu zeker een week lang houdbaar.

Let wel op: je spoelt de kruiden bij deze techniek beter niet voor je ze bewaart maar net voor je ze gaat gebruiken, anders zouden ze wel eens heel slap kunnen worden.

In een pot met water

Zachte kruiden bewaar je dan weer beter in een pot met water. Zo blijven de bladeren op hun mooist. Neem nu munt bijvoorbeeld. Bind de stengels samen met een elastiek of een touwtje en plaats ze in een pot met water zodat de steeltjes net onder staan. Zet het potje niet in de zon maar liever op een donkere plek of in je koelkast.

TIP: zijn de blaadjes echt té slap? Pluk dan de blaadjes en leg ze in een kom met ijskoud water (het liefst met ijsblokjes). Je zal zien dat ze vanzelf weer tot leven komen.